Bismarck

Otto von Bismarck

Bismarck er en af  Europas absolut største politiske begavelser. Men han er også fortsat en meget omstridt person, da han samtidig var en hensynsløs og kynisk pragmatiker, som brugte alle til rådighed stående midler for at nå sine mål.

For danskerne står han som den negative erobrer af Sønderjylland i 1864, men for mange tyskere blev han helten, som samlede og skabte det moderne Tyskland i 1871 – gennem tre krige, gennem ”jern og blod”, som han selv sagde.

Foredraget vil gøre rede for Bismarcks bemærkelsesværdige karriere, for hans konflikter med Østrig som prøjsisk ambassadør og for hans krige, som medførte Tysklands samling i 1871. Men der vil også blive gjort rede for hans moderate udenrigspolitik, hans bevidsthed om ikke at skabe problemer med det nye store Tysklands mange naboer. Desuden vil hans mange konflikter med sine mange politiske modstandere blandt Tysklands katolikker og socialdemokrater blive diskuteret som udtryk for det nye Tysklands særlige form for demokrati.

Bismarck var det nye Tysklands ubestridte leder indtil kejser Wilhelm II’s afskedigelse af ham i 1890, hvor ”lodsen gik fra borde”!

Tilføj kommentar

Gør det selv

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.