Hiort Lorenzen og Laurids Skau

Skamlingsbanken

Hiort Lorenzen blev kendt som købmanden, der ”talte dansk og vedblev at tale dansk” i Stænderforsamlingen i Slesvig i november 1842. Da det skulle fejres ved en stor fest i Sommersted i februar 1843 fik den unge bonde Laurids Skau sin chance som den nye leder af de danske bønder i det danske Nordslesvig.

Foredraget vil gøre rede for de to mænds meget forskellige baggrund og dermed også deres politik. Men skæbnen førte dem sammen for en kort stund, da de fra hver sin lejr fik en fælles interesse i at bekæmpe slesvig-holstenismen – Hiort Lorenzen fordi den var blevet for konservativ under den augustenborgske hertugs dominans og Laurids Skau fordi slesvig-holstenerne var tysknationale.

Hiort Lorenzens tidlige død i foråret 1845, efter en hidsig kamp i Borgerforeningen i Haderslev, medførte at det blev Laurids Skau, som skulle fortsætte kampen for de dansksindede.

Laurids Skau endte som amtsforvalter i Haderslev indtil sin død i 1864 – han var den første bonde, som fik et ledende offentligt embede.

Tilføj kommentar

Gør det selv

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.