Polen i 1000 år

Det polske flag

Murens fald i 1989 startede med de polske valg i sommeren 1989 som viste, at polakkerne ikke havde nogen tiltro til kommunisterne. Denne polske mistillid bredte sig hurtigt til den øvrige del af Østeuropa, da polakkerne havde vist vejen. Men da havde det også taget polakkerne præcis 200 år at genfinde sig selv som et frit folk.

Noch ist Polen nicht verloren, kunne polakkerne synge i deres første nationalsang kort tid efter Polens 3. og sidste deling i 1797. Staten Polen var ophørt med at eksistere, men den polske nation levede videre. Polens delinger og ophør som stat viser, at Polen har haft en skæbnetung historie.

Foredraget vil gøre rede for hvorfor Polen, som engang var Europas absolut største magt, kunne gå i opløsning for 200 år siden. Og der vil blive gjort rede for, hvad det var for kræfter som holdt sammen på det adskilte polske folk.

Der vil også blive fortalt om, hvorfor og hvordan Polen kunne genopstå efter 1.verdenskrig og om Polens grusomme skæbne under og efter 2.verdenskrig. Polen er et land med store kulturelle traditioner, men også et land med en smertefuld historie som ”nationernes Kristus”.

Tilføj kommentar

Gør det selv

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.