Sønderjylland i dag

Schackenborg Slot

”Sønderjyden har underlige vaner ...” er der en sang der hedder. Mange danske opfatter i hvert fald sønderjyderne som værende lidt anderledes. Og mange sønderjyder tror de er det! Under alle omstændigheder er det klart, at forholdene i Sønderjylland er og har været forskellige i forhold til det øvrige Danmark.

Det er derfor heller ikke tilfældigt, at de kongelige foretrækker at komme til Sønderjylland, hvad enten det var dronning Ingrid på Gråsten Slot eller nu prins Joakim og Alexandra på Schackenborg Slot i Møgeltønder.

Sønderjylland er Danmarks eneste faste landegrænse mod Tyskland og den øvrige del af Europa. Derfor er sønderjyderne også særligt opmærksomme på forskelle mellem danskerne og tyskerne, og  bevidste om, at der meget forskellige regler og love på hver sin side af grænsen. Vi er i Sønderjylland ikke mere eller mindre danske end folk på Fyn og Sjælland. Men for sønderjyderne er det at være dansk ikke noget selvfølgeligt, det er noget man er sig bevidst.

 

På turen gennem Sønderjylland på begge sider af grænsen skal vi møde flere forskellige slags Sønderjylland fra det frodige og bakkede landskab med bøgetræer ved Flensborg fjord via det magre og sandede landskab ved Frøslevlejren til den fede marsk med de storslåede vidder på Vestkysten. Vi skal igennem inddigede kooge som inspirerede Nolde med udsigt til vadehavet, hvor danske konger nød at feriere. Og overalt støder vi på steder, som har spillet en vigtig rolle i Sønderjyllands lange og dramatiske historie.

Tilføj kommentar

Gør det selv

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.