Synnejysk identitet

Sønderjysk grønlangkål med hamburgerryg, kålpølser, hvide og brune kartofle

I Ha’sle bo’e di fin’, i Synnebor’ ve di gern væ ’et, i Affenrå æ di li’glaj – o i Tynne ve’ di it hva’ det æ! Denne gamle talemåde viser, at der var forskel på sønderjyder – men gælder det i dag? Kan man tale om en særlig sønderjysk identitet i dag?

Mange går rundt med en forestilling om, at sønderjyder er noget særligt, men det er ikke rigtigt. Sønderjylland som region er noget særligt, selv om mange har svært ved at definere, hvori dette særlige består. Det er klart at mange sønderjyder er anderledes end mange andre i Danmark - nogen er tyske og andre er meget danske - men den sønderjyske identitet er ikke er medfødt, den er tillært – bevidst eller ubevidst.

Foredraget vil komme ind på det særligt sønderjyske i dag, både omkring identiteter og mentaliteter, sprog og historie.

Tilføj kommentar

Gør det selv

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.